2012. október 4., csütörtök

Google vezető nélküli autói

Már Kalifornia is tárt karokkal fogadja a vezető nélküli autókat: ez a harmadik állam Amerikában, amelyben törvényben engedélyezték a használatukat.

Jerry Brown kaliforniai kormányzó kedden írta alá az erről szóló törvényt a Mountain View-i Google-központban, amelynek mérnökei évek óta dolgoznak a vezető nélküli autók kifejlesztésén, és amelynek alkalmazottai rutinszerűen járnak munkába és haza az önműködő gépkocsikkal – írta a Yahoo! hírportál.
A vezető nélküli autók eddig is legálisan vettek részt a közúti forgalomban, a járműveket fejlesztő Google és más cégek azonban azért lobbiztak, hogy törvényben is garantálják a használatukat, és minimalizálják annak kockázatát, hogy a jövőben kitiltsák őket az utakról.
Kalifornia Nevada és Florida nyomába lépett a törvényi szabályozással, ráadásul kevesebb feltételhez kötötte a vezető nélküli kocsik közlekedését. Nevadában például minden ilyen járműnek meghatározott tesztórát kell teljesítenie, mielőtt kiengednék a forgalomba, az út azonban nyitva áll a szigorúbb szabályozás későbbi enyhítése előtt.

A Google meg van győződve arról, hogy okosautói sokkal biztonságosabbak, mint a hagyományos, ember vezette járművek, hiszen a sofőr nélküli kocsiknál szó sem lehet figyelmetlenségről vagy hosszú reakcióidőről. Ennek igazolására a keresőóriás nyáron nyilvánosságra is hozta, hogy okosautói már közel félmillió kilométert tettek meg egyetlen baleset nélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése