2012. október 7., vasárnap

Magyarországon lehet a világ legöregebb szőlője

A legenda szerint a törökök ültették, de távozásukat is túlélte a világ vélhetőleg legöregebb, akár több száz éves tőkéjét, ami Pécs városának egyik rejtett kincse. A pécsi matuzsálem a mai napig terem, akár egy mázsa mediterrán különlegességet is szüretelhetnek róla.

A világ legöregebb – egyes vélemények szerint 450 éves –, középkori szőlőtőkéje terem még ma is a belvárosban, a Papnövelde utcában, azonban sajnos ezt senki sem tudja hitelesen bizonyítani. A matuzsálemi korú szőlőtövek között hivatalosan egy 350 éves maribori szőlőtőkét tartanak a legöregebbnek, amely ma látványosság.
A városi legenda szerint a pécsi belvárosi ház udvarán álló szőlőtőkét még a törökök hagyták itt. Valamikor 50 éve még csak Közép-Európa legöregebb termő szőlőtőjeként tartották számon, ma már vetélytársai sajnálatos kipusztulása miatt azt mondják, a világ egyik legöregebb szőlője. Az utcáról sem látható és csak a rendszerváltás előtt kiadott útikönyvek jegyzik Pécs egyik rejtett kincsét.
Mivel hivatalosan nem ismert a szőlő ültetésének dátuma és csak becsült korát tudjuk, a Guiness rekordok könyvében egy 100 évvel fiatalabb szlovén szőlő a csúcstartó. A szakemberek a pécsi matuzsálemet 450 évesnek vélik, de a legjobban kételkedők is elismerik, hogy legalább 150 éves.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése