2012. október 7., vasárnap

Mamutot klónoznak japán tudósok


Egy japán tudományos magazin pénteki híre szerint japán kutatók idén elindítanak egy klónozási programot, amelynek révén öt éven belül életre keltik a 11 ezer évvel ezelőtt kihalt mamutok egyik példányát. A Jomiuri Shimbun cikke szerint a japán tudósok egy oroszországi laboratóriumban őrzött leletből vett szövetmintából készülnek klónozni egy mamutot.

Iritai Akira, a kyotói egyetem kutatócsoportjának vezetője azt nyilatkozta, hogy minden előkészület megtörtént. A professzor elmondása szerint a mamutlelet szövetmintájának egyik sejtmagját beinjekciózzák egy elefánt petesejtébe, amelyből eltávolították annak sejtmagját, majd a lombikbébit beültetik egy nőstényelefántba, így a fejlődő embrió a mamut DNS-ét hordozza. Vagyis a születő borjú várhatóan egy mamut lesz.


A professzor bejelentése szerint egy orosz és két amerikai kutatót is meghívtak csapatukba. A japán kutatók egyszer már feladtak egy hasonló tervet. Akkor egy mamutlelet bőr -és izomsejtjének DNS-t akarták felhasználni, de kiderült, hogy a fagyott állapotban talált mamutban a jégkristályok tönkretették a sejteket.

Az új tervet egy másik japán kutatócsoport áttörő teljesítménye segítette. Ez a csoport 16 évig fagyasztott sejteket, amelyek nem sérültek meg az olvasztásnál, így klónozni tudtak egereket. Ezt a technikát felhasználva dolgozta ki Iritai Akira és csapata a mamutklónozás eljárását.

Az eddig talált mamuttetemek 80 százaléka Kelet-Szibériából került elő. A leletek az utolsó jégkorszak idején fagytak meg, méghozzá úgy, hogy a szőrzet és egyes belső szervek megmaradtak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése