2012. október 4., csütörtök

Új diákigazolványok - Megújuló szolgáltatások és kedvezmények

A korábbinál szélesebb körű kedvezményeket és számos megújuló szolgáltatást vehetnek igénybe a jövőben a köz- és felsőoktatásban tanuló diákok a szeptemberben bevezetett új diákigazolvánnyal - hangzott el a témában csütörtökön a fővárosban rendezett szakmai konferencián.

Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke kiemelte: már több mint 100 ezer diáknak a kezében van az új okmány.

Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos azt mondta, hogy az új diákigazolvány egy olyan lehetőség, amivel olcsóbban, és egyszerűbben ismerhetik meg a diákok a világot, és szerezhetnek tapasztalatokat. Azt szeretnék - folytatta -, ha a fiatalok ezzel a tapasztalattal hazatérnének és itthon kamatoztatnák a megszerzett ismereteket. A diákigazolvány sikeres projekt - állapította meg a miniszteri biztos, hozzátéve: a kormány a maga részéről "beteszi a saját részét" a fejlesztésekbe.

Úgy fogalmazott, hogy a kormány a mai fiataloknak "gyökereket és szárnyakat" szeretne adni. Gyökereket akar adni, amikor bevezeti a hazafias oktatást, támogatja a külhoni magyar területekre szervezett tanulmányi kirándulásokat, és szárnyakat akar adni az ifjúsági kezdeményezések, programok támogatásával, és az új diákigazolvány kedvezményrendszerével - fejtette ki.

Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke úgy fogalmazott: az új diákigazolvány bevezetésével "egy Csipkerózsika-álom ér véget". Felidézte, hogy a diákok 1997 óta használják a diákigazolványokat, elsősorban személyazonosításra, utazási és kereskedelmi kedvezményekre. Széles körű alkalmazása azonban nem igazán terjedt el - állapította meg.

Kiemelte: mostanra felszámolták azokat a technológiai és jogi akadályokat, amelyek útjában álltak a kártyák széles körű alkalmazásának. Hozzátette: az okmányirodákban közel 340 ezer diák fényképezkedett le, 160 ezren már beadták igénylésüket a köz- vagy felsőoktatási intézményekben. Közel 120 ezer igénylőnek hibátlan vagy könnyen javítható volt a kérelme, így már több mint 100 ezer diáknak a kezében van az új típusú okmány. Arra számítanak, hogy a felsőoktatási felvételik és pótfelvételik lezárultával a következő időszakban ugrásszerűen megnő majd az igénylések száma.
További részletek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése