Egyébb érdekességek

 


Idegen nyelveken beszélhetünk az új Microsoft-programmal + videó

Saját hangunkon beszélhetünk folyékonyan kínaiul, franciául vagy bármely más, számunkra idegen nyelven a Microsoft új fejlesztésének segítségével, amely a hangzó beszédet alakítja át "gépi szinkrontolmácsként" a választott nyelvre.

Az utóbbi évtizedekben tudósok azon dolgoztak, hogy a számítógépek felismerjék az emberi nyelvet. Nehézséget okoz, hogy mindegyik ember máshogyan beszél, és még egy adott ember is másképp ejti a szavakat a szövegkörnyezettől függően. A hetvenes években azonban fordulat következett be a beszédfelismerésben, a Carnegie Mellon University kutatói úgynevezett Markov-modell alapján statisztikai nyelvi rendszereket használtak, hatalmas adatbázist gyűjtöttek össze emberi beszédből. Hatalmas előrelépés volt ez, az elmúlt harminc évben ezen az alapon ismerték fel egyre jobban és hatékonyabban a gépek az emberi beszédet. De még mindig nagyon sok hibát vétenek. Sokan használják ezeket a beszédfelismerőket, például telefonos ügyfélszolgálatok, az Xbox Kinect, valamint az Apple Siri szolgáltatása.

Néhány évvel ezelőtt a Microsoft a Torontói Egyetemmel közösen kezdett új fejlesztésbe, az ötletük az volt, hogy az emberi gondolkodást veszik alapul, és sokkal több adatot használtak, mint korábban. Harminc százalékkal jobb eredményt értek el beszédfelismerésben, eddig minden negyedik-ötödik szó volt hibás, ezt sikerült leszorítani arra, hogy csak minden hetedik-nyolcadik szót tévessze el a rendszer. A cikkben látható videóban is ezt a technológiát használják, így nyomon követhető a beszédfelismerő pontossága. Ezek után már csak egy ugrás volt, hogy a technológiát fordításokra is használják.

A Galaxis útikalauz stoposoknak című Douglas Adams-regény kitalált élőlénye, amelyet bárki a fülébe dugva azonnal megért minden nyelvet már nem a jövő zenéje. Rick Rashid, a Microsoft szoftveróriás kutatási igazgatójának blogbejegyzéséből kiderül, hogy a program jelenlegi állapotában ugyan még számos hibát ejt, mégis sokkal jobb, mint bármely korábbi hasonló próbálkozás. Rashid az októberi, Tiencsinben tartott bemutatón néhány mondatát mandarin nyelven mondta el a program segítségével.

A fejlesztők számára a legnagyobb kihívást a beszélő megértése jelenti - idézi az igazgatót a TechNewsDaily.com című online magazin. Ezen a problémán már azóta dolgoznak, mióta a számítógép létezik. A több generációnyi fejlesztés mai eredménye például az Egyesült Államok bizonyos bankjaiban működő telebankrendszer, amelyben a komputer ismeri fel a hívó által bemondott bankszámlaszámot. az ilyen rendszerekben a beszédfelismerés azonban csak a számnevekre és esetenként néhány menüpontra - például "átutalás", "nyitva tartás" - korlátozódik.

Az emberi agy működéséhez hasonló elven működik

Sokkal nehezebb azonban a kötetlen beszéd digitális "megértése". Egészen mostanáig az efféle programok a beszédnek legfeljebb 75-80 százalékát voltak képesek értelmezni - mondta Rashid. A Microsoft ezt az arányt igyekezett javítani a Deep Neural Networks rendszerének segítségével, amelyben a processzorok úgy kapcsolódnak egymáshoz, mint az emberi és állati agysejtek. A Google ugyanezt a technikát használta a nyáron egy olyan számítógép megépítéséhez, amely meg tudja tanulni macskákról készül képek felismerését.

A szoftvercég szakértőjének elmondása szerint a beszédfelismerés hatékonyságának hibaarányát azzal tudták jelentős mértékben csökkenteni, hogy az emberi agy működéséhez hasonló elvű gépi algoritmust alkottak meg. Rashid előadásának második felében a képernyőn már valós időben megjelent szavainak kínai nyelven írott változata, zárószavait pedig már az ő beszédstílusát utánzó robothang mondta el ugyancsak kínaiul. Bár a robottolmács próbálja utánozni az eredeti beszélő hangtónusát és hangsúlyait, az illúzió még nem tökéletes, kihallatszik a digitális jelleg.

Rashid szerint az új fejlesztés mára a szabad beszélt nyelv 86-88 százalékát felismeri. "Még mindig távol van a tökéletestől, mégis ez a legdrámaibb fejlődés az 1979 óta". Miután a rendszer felismeri, hogy mit mond angolul a felhasználó, a Microsoft fordítóprogramja átalakítja azt kínai szavakká, majd a szórendet a nyelvtani szabályok szerint megváltoztatja. A megfelelő hangszín eléréséhez Rashidnak egy órányi beszédére volt szükség, valamint fel kellett vennie egy mandarin anyanyelvű személy néhány órás beszédét is.

"Még sok munka vár ránk, de a technológia nagyon ígéretes. Reméljük, hogy néhány éven belül olyan rendszerek állnak majd rendelkezésünkre, amelyeket teljességgel lebontják az emberek között nyelvi akadályokat" - mondta az igazgató.
A Microsoft mellett egy sor más cég, többek közt a Google és a japán NTT Docomo is kísérletezik valós idejű fordítással: utóbbi cég már kiadott erre szolgáló, japán nyelvről és nyelvre fordító - még ugyancsak nem teljesen tökéletes - okostelefonos alkalmazást is.

 -----------------------

Levegőből gyártanak benzint 

Levegőből gyárt benzint egy brit cég árammal: kivonja belőle a szén-dioxidot, majd pedig vízből elektrolízissel kinyert hidrogénnel vegyíti és szénhidrogént, így nyerve benzint.

Az eljárás egy kis észak-angliai cég, az Air Fuel Syndication találmánya. Egyelőre még messze van a levegőből folyó benzintermelés az ipari méretektől, de a kísérletek ígéretes eredményűek. Az eljárással - amelyben a szén-dioxidot nátrium-hidroxiddal is elegyítik, mielőtt a hidrogént adnának hozzá - öt liter benzint állítottak elő három hónap alatt - olvasható a The Daily Telegraph című lapban.

A kísérletek már két éve folynak, költségkeretük 1,1 millió font, amelyet névtelenségbe burkolózó pénzemberek adományoznak remélve, hogy idővel igen jövedelmező lesz az eljárás. A cég reméli, hogy két éven belül akkora üzemet tudnak megépíteni, amely naponta legalább egy tonna benzint állít elő.

A forradalmian új eljárást támogatja a Brit Gépészmérnökök Intézete, amelynek tisztségviselői így értékelik: "túl szép, hogy igaz legyen, de igaz", és hangsúlyozzák, hogy fordulatot hozhat a levegőszennyezés okozta klímaváltozás elleni harcban, mivel az így előállított üzemanyag semmiféle adalékot - például ként - nem tartalmaz, valamint további környezeti előnyökkel jár, ha sikerül az előállításhoz az energiát megújuló forrásokból előteremteni.
Egy másik és magyar módszer
Nemcsak földgázból lehet előállítani a metanolt, ahogy eddig tették, hanem a levegő üvegházhatású szén-dioxidjából is. Oláh György találmányával új eszközt kaptunk a klímavédelemre és a növekvő energiaigény megoldására?

A 83 éves Nobel-díjas kémikus, az Amerikában élő Oláh György kidolgozott egy eljárást, melynek során a levegőből metilalkoholt, ismertebb nevén metanolt lehet előállítani. A metanol a belső égésű motorokban éppúgy felhasználható, mint az üzemanyagcellás járművekben, ami nem utolsó szempont, mert nem igényli a több száz milliós globális járműpark teljes lecserélését. Az élelmezéstől jelentős terméshányadot elvonó bioetanol részleges kiváltója is lehet, mivel könnyen elegyíthető a benzinnel.
A metanol elégetésekor javarészt vízgőz és kisebb mértékben szén-dioxid keletkezik, tehát nem teljesen zöld energiaforrás, de kétségtelenül környezetkímélőbb, mint a jelenleg használt fosszilis üzemanyagok.
A kémiai Nobel-díj 1994-es kitüntetettje az elmúlt évtizedben a metanol vizsgálatának szentelte idejét, és ma úgy látja, olyan üzemanyagforrással van dolgunk, mely a hidrogénnél biztonságosabb (nyitott kerekű autók versenyeinél metanolt használnak, mert tüze könnyebben oltható), emellett kisebb méretű eszközökkel alkalmazható (a hidrogén nagy kiterjedésű, és helyigényes). A háztartási gáz szintén kiváltható vele.
A világháború idején a német hadsereg járműveiben alkalmaztak metanolt, amit szintézisgázból állítottak elő nagy energiaigényű hőkezeléssel és nyomással, vagyis nem éppen gazdaságosan. A '70-es évek arab olajembargója idején ismét figyelmet kapott ez az energiaforrás mint lehetséges gépkocsi-üzemanyag, s a '90-es évek közepére húszezer metanol-kompatibilis autót gyártottak az Egyesült Államokban, de a bioüzemanyagok divatja megakasztotta e fejlesztési irányvonalat. Az Európai Unió területén értékesített üzemanyagokban jelenleg 3 százalékos keverési arányt engednek a metanolnak.
A klímaharcban is bevethető
A magyar szóhasználatban faszeszként is emlegetett energiaforrás - régen fatörmelék lepárlásával állították elő - az elektronikát is átalakítja: megjelentek az első metanolos akkuk, melyek számítógépeket és mobiltelefonokat működtetnek. Vannak, akik a metanol efféle alkalmazását, vagyis kémiai energiájának villamos energiává alakítását tartják a legígéretesebbnek, mivel a leggyorsabb, leglátványosabb eredmények e téren lesznek tapasztalhatók.
A metanol a petróleum alapú szénhidrogénekhez hasonlóan alapanyagként is funkcionálhat, mesterséges származékok (metilén, propilén), vagyis műanyagok gyárthatók belőle, bár ez nem környezetbarát alkalmazás: a „műanyag"-tárgykultúra biológiailag zsákutca, hiszen nem komposztálható.
Nem új tehát ez az energiaforrás, „csupán" az előállítás lehetőségeit, módozatait tágította Oláh és munkacsoportja a University of South California kutatóintézetében, amely a szabadalom tulajdonosa. Forradalmi újításnak tűnik, hogy Oláh szavaival a „levegőből is üzemanyagot tudunk előállítani".
A klímaharcban is bevethető a Los Angelesben élő tudós módszere a földi légkörben folyamatosan növekvő szén-dioxid-tartalom csökkentésére. „A levegő nedvességet tartalmaz, általában hat-nyolc százalékban. De még a sivatag fölött is van benne valamennyi. Először ezt kivonjuk a levegőből, ami vizet ad, utána - az általunk feltalált elvonó rendszerrel - kivesszük a szén-dioxidot, amiből metanolt és üzemanyagot vagyunk képesek gyártani" - mondta el a tudós októberben a Magyar Tudományos Akadémián. A ráfordított és kinyert energia arányáról, az EROEI-értékről azonban nem beszélt.
A metanol ára eddig a földgázárfolyamtól függött, ezentúl nem kényszerül olyan szorosan hozzákötődni, mivel a levegő ingyen van. (A termeléshez szükséges elektromosság költsége továbbra is bejátszhat a metanol árába.)
Oláh néhány tudóskollégájával könyvet írt a témáról és találmányairól, mely nem csak nálunk jelent meg (Kőolaj és földgáz után: A metanolgazdaság, 2007), több idegen nyelvű kiadást is megélt.
Kína a metanolra tett
Az ipari alkalmazás megindult a hatalmas energiaigényű Kínában: a kormány bő három éve úgy döntött, hogy a metanol lesz az alternatív üzemanyag. Húszéves beruházás keretében, 140 milliárd dollárért létesítenek száz(!) metanolüzemet, melyek Oláh katalizációs módszerét használják. Egy ilyen üzem éves kapacitása 2 millió tonna fölött van - arrafelé nem földgázból vagy szintézisgázból, hanem szénből állítják elő a metanolt.
A Távol-Keleten több millió kocsit hajt metanol alapú vagy - egyetlen kémiai fázissal abból előállított - dimetil-éter alapú dízelüzemanyag. Kína már most 3,78 milliárd liter metanolt használ évente. Japán és Dél-Korea ugyancsak létrehozott metanolüzemeket.
Magyarországon a geotermikus alapú alkalmazás jöhet szóba. A feltörő termálvizekben ugyanis megtalálható a pezsgést okozó szén-dioxid. Az Alföldön végzett földgázfúrások rendre termálvízre lelnek. Izland példája követendő, ahol tavaly kezdte meg működését az a metanolüzem, amelyet a feltörő gejzírek szén-dioxid-tartalmának a befogására és felhasználására hoztak létre.

Ételek és italok, melyeket adjunk vagy soha ne adjunk a kutyáknak

Kedvenceink sokszor édes szemekkel kérnek valami finomságot, pár étel esetében viszont kénytelenek vagyunk ellenállni, mert károsak lehetnek az ebre.

A kutyák táplálékigénye nemcsak egyedenként, de fajtánként és életkoronként is változik. Másképp kell etetni egy kölyökkutyát, másként egy fejlődésben lévőt, egy felnőttet és megint csak másképp egy idős kutyát. Ami azonban mindegyikük esetében ugyanúgy lényeges az az, hogy változatos táplálkozásról gondoskodjunk számukra. Így érjük el azt, hogy kutyánk egészséges legyen. A kutya nem kizárólag húsevő, szüksége van más táplálékra is. A hús, ami a fő fehérje forrás, kutyánk étrendjének csupán a felét tegye ki. A helyes étrend fontos, hogy tartalmazza az összes számukra szükséges vitamint. Visszatérve a húsra, azért van nagy szüksége rá egy kutyának, mert a benne lévő zsírsavak segítik az anyagcserét, továbbá felelősek a bőr és a szőrzet egészséges állapotáért.

Ha igazán szeretjük kutyánkat, akkor nem csak azzal tehetünk jót nekik, ha mindennel megkínáljuk, ami épp a kezünkbe esik. Épp ellenkezőleg. Jó, ha odafigyelünk, hogy mi kerül a gyomrukba, hisz az ő szervezetük teljesen másképp dolgozik, mint az embereké.

Íme több ennivaló, amelyet vagy adhatunk, vagy pedig jobb, ha óvjuk tőle állatunkat:

Zöldségek. – Kisebb mennyiségű zöldséget is adhatunk a kutyának (saláta,uborka,paradicsom), de ne felejtsük el, hogy a kutya nehezen tudja emészteni a rostokat. Kis mennyiségben a zöldségben található rostok jót tesznek a kutya beleinek és vitaminban gazdagok. De ne legyen több, mint 5% a táplálék szárazanyag tartalmának. A hagymák családjába tartozó zöldségek mindegyike gyomorégéshez vezethet a kutyáknál, sőt, pusztítják szervezetükben a vörösvérsejteket, ami vérszegénységet idézhet elő. Borsót, babot, kukoricát, valamint káposztát se adjunk kutyánknak, különösen, ha nagytestű, mert belehalhat.

Makadámdió. – Nehéz elhinni, hogy a vitamindús makadámdió nyers és sült állapotban is beteggé teheti a kutyákat. A tünetek között ott van a fáradékonyság, a depresszió, a hányás és a remegés is.

Koffeintartalmú italok. – A kávé és a tea fogyasztása sem ajánlott az ember legjobb barátjának, hisz nincs rájuk ellenszer. Felelőtlen dolog továbbá koffeintartalmú kakaót, csokoládét, vagy éppen kólát vagy fájdalomcsillapítót adni az ebeknek.

Csokoládé. – Az édesség, mely nélkül emberek tömkelege nehezen tudna élni, a négy lábon járó jószágoknak közel sem olyan jó. A csokikban található teobromin (a kakaónövény által termelt keserű alkaloid) hányást, hasmenést, szívritmuszavart, rohamokat és legrosszabb esetben halált is okozhat kedvenceinknek.

Szőlőfélék. – Egy fürt szőlő, vagy egy pár szem mazsola semmi félnivalót nem rejteget magában a laikusok számára, mégis van bennük veszélyfaktor. A tudósok még nem jöttek rá, hogy milyen bennük rejlő anyagra allergének a kutyák, az azonban biztos, hogy veseelégtelenséget is kalibrálhatnak.

Xilit. – A természetes édesítővel rágót, cukrokat, fogkrémet, és diétás ételeket ízesítenek. Az ebeknél ez az anyag megnöveli az inzulinszintet, amitől hirtelen megemelkedik a vércukorszint, s hamar beállhat akár a májelégtelenség is.

Cukor. – Az édesítőszer túlfogyasztása elhízáshoz, fogszuvasodáshoz és cukorbetegséghez vezethet – nem mintha ezt magunkon nem tapasztalhatnánk.

Zsíros húsok. - A vasárnapi ebéd után sokan kutyáinknak adjuk a zsíros, félig sült maradékokat. Ez nem túl jó ötlet, hiszen fulladáshoz, és hasnyálmirigygondokhoz vezethet. Az ásványi anyagok tartalma kiegyenlítetlen a húsban: foszforba gazdag és kalciumban szegény. Annak ellenére, hogy a kutya egyszer ragadozó állat volt, nem jó, ha csak húst eszik, főleg az ásványi anyagok, nyomelemek és rostok hiánya miatt. A virsli sok zsírt és kevés ásványi anyagot, illetve vitaminokat tartalmaz. Ezért ez inkább jutalomfalat, min az étrend része legyen!

Csont: A csont a kutyák klasszikus tápláléka. A csontnak is van egy bizonyos tápértéke és 30 % az ásványi tartalma. Ha túl sokat adunk kutyánknak, akkor székrekedést is okozhat, mert nehezen emészthető. Több mint 10 g csont/testkg már komoly gyomorproblémákat okozhat. A zsírtartalom a csont típusától függ. A csont fehérje tartalma nem túl jó minőségű a kutyák számára. Az éles, valamint a csöves csontok veszélyesek, megkarcolják, kivágják a kutya nyelőcsövét, gyomrát, beleit (véres széklet)! Ha gyorsan, habzsolva eszik, csak puha, könnyen rágható csontot adjunk neki!

Alkohol. – Az alkoholos italoknak ugyanazok a hatásuk az embereken, mint az állatokon, ám vegyük figyelembe, hogy házőrzőink jóval kisebb termetűek. Ha játékból túl sokat itatunk velük, akkor akár tragikus vége is lehet a viccelődésnek.

Élesztős élelmiszerek. – Ezek az ételek megragadnak az ebek gyomrában, és kínzó fájdalmat idézhetnek elő. Sőt, mikor szervezetük elkezdené feldolgozni az élesztőt, mérgező alkoholt termelnek saját testükben.

Különféle gyümölcsök. – Legfőképp a datolyát, a szilvát és a barackot emelhetjük ki ez esetben. A datolya magjai a vékonybélben teremthetnek problémákat, míg a másik két említett gyümölcs magjai bélelzáródást okozhatnak. Mi több, utóbbi kettő cianidot tartalmaz, amely mind az emberi mind az állati testre mérgező hatással van.

Nyers ételek. – Tilos a kutyáknak nyersen tojást, húst vagy halat adni, mert onnantól egyenes út vezet a szalmonella kialakulásához. A tojás egy enzime akár kölcsönhatásba léphet a B-vitaminnal is, amely a bőrre és a szőrre lehet kihatással.

Máj és vese: A kutya szereti a nyers májat és vesét (de jobb, ha megfőzzük), de nagyobb adag májtól hasmenése lesz. A máj és vese kevés zsírt, relatív sok fehérjét és sok zsírban oldódó vitamint tartalmaz. Sok májat se adjunk kutyánknak, mert hipervitaminozis („túlvitaminozás") lép fel. A májnak és a vesének, de különösen a májnak magas a vas, réz és cink tartalma.
Vér: A vérnek magas a fehérje és vas tartalma. Kevés zsírt tartalmaz. Könnyen emészthető, de nem népszerű, ha nincs megfőzve. Megfőzve vagy sütve a legjobb. Fehérjeszegény eledelhez jó pótlék.
Hal és halliszt: A kutyák általában szeretik a halat. A hal egészséges és könnyen emészthető eledel. Ha megfőzzük, akkor kutyánk jobban tudja hasznosítani a belőle származó vitaminokat és a vasat, illetve a főzésnél elpusztulnak az élősködők. Csak szálka nélküli halat adjunk, mert a macskákkal ellentétben nekik a torkukon akad! Soha ne adjunk nyers édesvízi halat a kutyának, mert galandférget tartalmazhat, ami átjuthat a kutyánkba. Ezenkívül vannak olyan anyagok a nyers halban, amelyek csökkentik a belek képességét a vas és B-vitamin felvételére.
Tejtermékek és sajt: A tej egészséges és finom, de nem megszokott termék egy kutya számára. Több 3-6 hónapos kutya laktóz érzékeny (hasmenésük lesz, és gázokat termelnek). A savas tejtermékek, mint az aludttej és a joghurt jobb a kutyának, mert kevesebb laktózt tartalmaznak. A sajtok kiválóak egy kutya étrendjében, mivel nem tartalmaznak laktózt. Zöld penészes sajtot ne adjunk, mert halált is okozhat!
Fű: A füvet szeretik a kutyák, és egymástól is látják, megtanulják, hogy füvet kell enniük. Ha több rostra van szükségük, ha szomjasak (nincs víz a közelben)vagy ha stresszes, akkor is eszik füvet, úgy mint amikor az emberek rágyújtanak. A fű csillapítja a szájüregben és a torokban (garatban) is kialakult kellemetlenségeket. Ha a kutyák ki akarják üríteni gyomruk tartalmát, vagy ég a gyomruk, akkor is füvet esznek.
Kenyér: A friss kenyér tésztává alakul a kutya gyomrában és erjedni kezd. Ha túlzottan átsült a kenyér, akkor is nehezen emészthető. Tápérték szempontjából se tökéletes, kevés energiát és rossz minőségű fehérjét tartalmaz, de azért lehet adni a kutyának egy keveset (belerakva a táplálékba). Az összes fehérjéből max. az 1/3 legyen kenyér eredetű. A búzacsírák zsírt, többször telített zsírsavakat és E-vitamint tartalmaznak. Túl sok rostot nem kaphat a kutya, így búzakorpa is adható mint rost, maximum 0,3 g/kg testsúly/nap. Ezek a termékek kevésbé jó minőségű fehérjét tartalmaznak.
Gabonafélék: Növényi élelmiszerekre azért van szüksége a kutyának, hogy zsírt és szénhidrátokat vegyen magához. A kutyáknak általában rizst, kukoricát, búzát, zabot, tésztát szoktak adni. A gabona termékek könnyen emészthetőek, ha megfelelő módon elkészítjük, kivéve a zab, mert annak a héjában van a tápértéke, amit a kutyák nem tudnak olyan jól hasznosítani, mint a többi gabonafélét. Azoknak a kutyáknak, akinek érzékeny gyomruk van, a fényezett főtt rizs kiváló (de a nyers rizs több vitamint tartalmaz). A különböző gabonaféléknek változó a tápértékük,de a közös nevező az, hogy alacsony ásványi tartalmuk van és kevés fehérjét tartalmaznak. Ezek nem sokoldalú fehérje források, így az összfehérjéből max. 1/3 legyen a gabonaféle. Az E-vitamin tartalom magas a gabonákban, ha még korpa is van benne, akkor még vízben oldható vitaminokat is tartalmaz.

100 gigabájtos írható Blu-ray lemez a Verbatimtől

A Verbatim most bemutatott Blu-ray lemezei olvashatóak és írhatóak a BDXL-szabványú Blu-ray lejátszókkal és írókkal, kapacitásuk pedig akár 100 gigabájt is lehet, ami négyszer nagyobb, mint a sztenderd Blu-ray lemezeké.

A cég közleménye szerint a BDA (Blu-ray Disc Association) által kibocsátott tanúsítvánnyal rendelkező nagykapacitású írható Verbatim Blu-ray lemezek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy nagyfelbontású képeket és HD minőségű videókat archiváljanak, akár négyszeres írási sebesség mellett. A BDXL lemezek 100 gigabájtos kapacitásukkal körülbelül 40 000 fénykép, 20 000 zeneszám vagy 8 órányi HD videó tárolására alkalmasak.A Blu-ray lemezek a CD és DVD lemezeknél jelentősen nagyobb tárolókapacitást kínálnak, ennek köszönhetően ugyanannyi adat tárolásához jóval kevesebb lemezre van szükség. A sztenderd Blu-ray lemezek kapacitása 25 GB (az egyrétegű változat esetében), 50 gigabájt (a kétrétegű változat esetében) a Verbatim BDXL lemeze azonban egy harmadik réteget is tartalmaz, így a kapacitás 100 gigabájtra növekszik. A korongok speciális karcálló réteggel vannak ellátva, ami megvédi őket a mindennapi használat során.


 Háromszáz méterről érzékelik az ittas sofőrt
 Háromszáz méterről érzékeli az ittas sofőrt egy új orosz fejlesztésű műszer, amelyet az ukrán közlekedésrendészet készül tesztelni - jelentette be a testület parancsnoka hétfőn.

Volodimir Reznyikov közölte, hogy orosz kollégáiknál már használatban van egy Buton elnevezésű speciális műszer, amely több száz méter távolságból képes jelezni, ha egy közeledő autóban ittas személy tartózkodik, aki lehet utas, de adott esetben a gépkocsi vezetője is. Bejelentette, hogy két héten belül tájékoztatja a műszer oroszországi tapasztalatairól az ukrán belügyminisztert, és reményei szerint hamarosan Ukrajnában is elkezdik tesztelni a berendezést. Ha eredményes lesz a tesztelés Ukrajnában, és amint a szükséges minőségi tanúsítványok is meglesznek, ellátják az ukrán közlekedési rendőröket az említett készülékkel - tette hozzá Volodimir Reznyikov a Korreszpondent ukrán hírportál szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése