2012. szeptember 30., vasárnap

Fiatal magyar doktornő kutatja sikeresen a cukorbetegség okait

Az alma nem esik messze a fájától - így tartja egy régi, bölcs mondás. Ha Jermendy Ágnesre vonatkoztatjuk, mindenképpen csak pozitív értelemben tehetjük. Az orvoscsaládból - szülei mindketten orvosok - származó fiatal doktornő, aki még rezidens idejét tölti, máris tartalmas utat járt be.

Számon tartják a fiatal, magyar kutatók között, hiszen tavaly a 30 éven aluli fiatalok számára meghirdetett L'Oréal - UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért pályázaton díjat nyert kutatási eredményével.

- Biokémiával, molekuláris biológiával foglalkozom legszívesebben - mondja, miközben gyakorló orvosként a legkisebbek körében látja el feladatát az I. számú Gyermekgyógyászati Klinikán.

Nem véletlen, hogy kutatási témája a diabétesz, pontosabban a cukorbetegség kialakulásában szerepet játszó genetikai tényezők. Mind az 1-es, mind pedig a 2-es típusú cukorbetegség rendkívül sok gondot okoz az orvostudománynak, és mivel mindkettő növekvő, terjedő tendenciát mutat, a szenvedő alanyoknak, a betegeknek is.

Áttörés még nincs

Sokan, sokféle szempontból kutatják a diabétesz okait. Jermendy doktornő is e máig feltáratlan területet vizsgálta. Bővebben a Richpoi oldalán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése