2012. október 26., péntek

Alázza a bankokat: 2%-os lakáshitellel jött ki a Tesco

Árversenybe kezdett csütörtökön a Tesco a brit jelzáloghitel-piacon: az áruházlánc banki üzletága rendkívül alacsony, 1,99%-os kamatozású hitellel csábítja az ügyfeleket - írja a Daily Mail.

Ma a jelzáloghitelek jelentős részét kétéves fix kamatlábbal kínálják a bankok Nagy-Britanniában, átlagosan 4,44%-os kamattal. A Tesco Bank szintén kétéves kamatfixálású ajánlata ehhez képest egy év alatt egy átlagos ügyfél számára közel 2300 font megtakarítást jelent az alacsonyabb törlesztőrészletnek köszönhetően. Igaz, a hitel kezdeti költsége 995 font, és a túlzott eladósodást elkerülendő 40% önerő szükséges hozzá.
Peter Gettins, a London & Country brókere szerint minden más hitelt maga alá utasít a Tesco Bank új jelzáloghitele, és reményét fejezte ki, hogy más bankok is követni fogják. Utóbbiak számára ugyanakkor a Tesco által támasztott esetleges éles verseny komoly fejfájást okozhat a kamatmarzs csökkenése miatt.
A nagyobb, brit tulajdonú bankok másik nagy versenytársa a spanyol Santander, amely 2,39%-os kamattal és 1995 font díjjal kínálja jelzáloghitelét. Tavaly volt már példa 1,99%-os kamatra a piacon: a Leeds Building Society ugyanennyivel kínálta hitelét, kezdeti díja azonban 1999 font volt.
Ma átlagosan a lakások 163 376 fontért kelnek el Nagy-Britanniában. Egy átlagos lakás megvásárlásához tehát több mint 65 ezer font önerőre van szükség, ami nem kevés, szakértők szerint ennek ellenére a Tesco lépése árversenyt indíthat a brit jelzáloghitel-piacon.
A Tesco közlése szerint annak köszönhető a kamat alacsony árazása, hogy a brit kormány "Finanszírozás a hitelezésért" elnevezésű programja alacsony forrásköltséget biztosít számára. A kormányzati program elindulása ellenére szeptemberben a brit hitelintézetek által kihelyezett hitelvolumen 15%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

19563_tesco-bank2.jpg
Tesco Bank

Egyre merészebben bővíti pénzügyi szolgáltatásainak körét, és a teljeskörű lakossági banki tevékenység felé kacsintgat a Tesco áruházlánc 2009 óta. A Tesco még 2009-ben bejelentette, hogy nem kevesebb, mint nyolcszáz alkalmazottat vesz fel új, pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó ügyfélszolgálatára. A Tesco ebbéli igyekezetére Nagy-Britanniában szükség is lehet, hiszen a kormány egyértelmű szándéka, hogy fellendítse a hitelezést a szigetországban.
A Tesco Personal Finance divíziója már eddig is nyújtott kölcsönt, hitelkártya szolgáltatást és megtakarítási számlát, de tovább bővíti pénzügyi szolgáltatásainak körét. A Tesco elsősorban interneten és telefonon értékesíti termékeit, de már az áruházakban is próbálkozik ezzel a tevékenységgel.
Pénzügyi részlegét még 1997-ben indította az áruházlánc a szigetországban, azóta kínálnak áruhitelt, biztosítást és hitelkártyát. Egészen tavalyig a Royal Bank of Scotlanddel (RBS) közösen működtették a részleget, majd tavaly a hitelválság következményeként az áruházlánc kivásárolta a bankot az üzletből, ezért nevezték át Tesco Bankra. Mindezek mellett a szigetországban évek óta jelen van a piacon a Tesco mobilszolgáltatóként, illetve benzinkutakat is üzemeltet.
A Tesco még 2008 júliusában jelezte, hogy alkalomadtán alapíthat egy lakossági bankot a pénzügyi szolgáltatások teljes palettájával. A Wall Street Journal szerint a Tesco ma is az egyetlen olyan brit kiskereskedelmi lánc, amely a lakossági bankolás felé való elmozdulást tervezi.
A Tesco előzetes várakozásai alapján az esetleges lakossági banki üzletág 1 milliárd font éves profitot jelentene a cég számára. A pénzügyi szolgáltatásokért felelős Tesco Personal Finance 2010 tájékán mintegy 400 főt foglalkoztatott, és mintegy hatmillió ügyféllel állt kapcsolatban. Utóbbi hatalmas szám: a Lloyds Banking Group 140,000 alkalmazottal 30 millió ügyfelet szolgál ki.

19563_tesco.jpg
Tesco Bank Magyarországon?

Itthon az áruházlánc tervei között egyelőre nem szerepel, hogy belépnének a pénzügyi piacra, jórészt a jelenlegi irányban terjeszkedne a magyar leányvállalat. Őshazájában, Nagy-Britanniában a Tesco egész sor szolgáltatással bővítette már tevékenységét, ott már régóta nem csak üzletláncról van szó. Néhány ilyen kiegészítő szolgáltatást már Magyarországon is bevezettek, ezek közül a legújabb az utazások kínálata.
A Tesco Bank kapcsán korábban megkérdezték a cég hazai képviseletét, hogy a kiegészítő szolgáltatások közül melyeket tervezik bevezetni Magyarországon is. "Az utazási szolgáltatást 2009 nyár elején vezettük be itthon is. Ennek keretében kedvező árú utazásokat kínálunk, melyek csak a Tescónál elérhetők" - válaszolta a Tesco kommunikációs vezetője. "A mobil és a bank itthon nem szerepel a rövidtávú tervek között, de áruhitelt, személyi kölcsönt és vásárlókártyát már régóta kínálunk" - emelte ki egy korábbi interjújában a hazai Tesco szóvivője.
Korábban Magyarországon is voltak Tesco-benzinkutak, melyeket azonban 15 évre bérbe adtak a Shellnek. "Lépésről lépésre fejlődünk, de még nagy út áll előttünk. Elsősorban a már bevezetett szolgáltatások piacán akarunk előbbre lépni, de vannak terjeszkedési tervek is" - vázolta fel a hazai Tesco jövőjét szóvívő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése