2012. szeptember 30., vasárnap

Múzeumok őszi fesztiválja - 450 program 98 helyszínen

Országszerte 98 múzeumban 450 program várja a közönséget tárlatvezetésekkel, családi napokkal és számos különleges programmal az idei Múzeumok őszi fesztiválján október 1. és november 11. között.

Először kapott felkérést egy társadalmi szervezet, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSZ), hogy a Múzeumok őszi fesztiválját megszervezze - mondta el az MVMSZ elnöke a rendezvénysorozat csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Kálnoki-Gyöngyössy Márton hozzátette: a Nemzeti Kulturális Alap 7,8 millió forintos támogatásával megrendezett fesztivál hat hete alatt 15 országos, 72 vidéki, 10 egyházi múzeum és újdonságként 1 levéltár várja a közönséget számos rendhagyó programmal. Új résztvevőként csatlakozik többek között a Műcsarnok vagy a Mátyás-templom.

A rendezvény mottójául a szervezők idén a Múzeumok a változó világban - Új kihívások, új inspirációk múzeumi világnapi jelmondatot választották, így hangsúlyozva a múzeumok túlélésre és megújulásra való törekvését a nehéz anyagi körülmények és gyakori fenntartóváltások közepette is.

Basics Beatrix, a fesztivál szervezője elmondta, hogy a programsorozatban különböző típusú intézmények vesznek részt, amelyek között megindult egy eddig nem tapasztalt együttműködés. A szervezők kiemelt fontosságúnak tartják a vidéki múzeumok és az egyházi gyűjtemények lehető legszélesebb körű bevonását a fesztiválba, hogy változatos, színvonalas programokkal ezekre az intézményekre irányíthassák a közönség figyelmét - fűzte hozzá.

A Múzeumok őszi fesztiválja október 1-jén a gödöllői királyi kastélyban indul az országos múzeumpedagógiai évnyitóval, majd a hagyományoknak megfelelően ebben az évben is Szent Márton napján zárul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése