2012. szeptember 27., csütörtök

A világelső cégnek Magyarország a legfontosabb termelője

Nagykőrösi riportot közölt a Bonduelle zöldségkonzervipari francia vállalatcsoport nemzetközi terjeszkedéséről hétvégi számában a Le Monde, melyből kiderül, hogy a világelsőnek számító cég legfőbb termelője Magyarország.

A lap tudósítása szerint a kukoricakonzervek területén világelsőnek számító Bonduelle-nek jelenleg Magyarország a legfőbb termelője. A magyarországi üzemek biztosítják a termelés 36, a franciaországiak pedig 30 százalékát.
A zöldségkonzervgyártó francia cég 1992-ben jelent meg Magyarországon, amikor a volt állami üzemeket privatizálták. A nagykőrösi és a békéscsabai gyárak mellé idén vette meg harmadik üzemét, a felszámolási eljárás alá került nyírszőlősi Kelet Food gyárat, ahol kétharmad részben kukoricakonzerveket gyártanak, a többi pedig zöldborsó.
A lap szerint Magyarország elsősorban stratégiai szempontból fontos a Bonduelle-nek, miután az ottani üzemek mindenekelőtt Oroszországba, Lengyelországba és Nyugat-Európába exportálnak. Ezen kívül mezőgazdasági potenciálja miatt is érdekes az ország a francia vállalatnak, amely mintegy száz kukorica- és ötven zöldborsótermelővel kötött szerződést, akik 16 ezer hektáron termesztenek konzervipari alapanyagot.
"Minél keletebbre megyünk, annál nagyobb a befektetett tőke hozama" - mondta a lapnak Christophe Bonduelle, a családi vállalat elnöke. A 30 millió euró értékűre becsült nyírszőlősi üzemet a felhalmozott készletekkel együtt a Le Monde szerint alig 6 millió euróért vette meg a cég. "2012-ben a pénzügyi válság kettős hatása és a felhalmozás jelenségei olyan lehetőségeket teremtettek, amelyekkel élni tudtunk" - tette hozzá Bonduelle.
A csoport a magyar üzem mellett idén megvette a mélyhűtött termékek gyártó amerikai Allenst és a zöldségkonzerveket gyártó oroszországi Globust is. A nemzetközi piacon terjeszkedő francia vállalat azt reméli, hogy forgalma 2012-2013-ban az egyre növekedő orosz és amerikai piacnak köszönhetően átlépheti a 2 milliárd eurót. Forrás:http://richpoi.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése