2012. október 26., péntek

Ötszáz éves a Sixtus-kápolna mennyezete

A Michelangelo freskóit megelőző rajzok kiállításával ünneplik meg Rómában a Sixtus-kápolna mennyezetének ötszázadik évfordulóját.

A vatikáni kápolna mennyezetének a megfestésével 1512. október 31-én készült el Michelangelo Buonarroti. Addig senki sem láthatta: a művész vásznakkal takarta el négy éven át tartó munkáját. A ma az egész világon ismert ember teremtését, a Paradicsomból való kiűzetés jelenetét és a Biblia többi epizódját ábrázoló freskókat elsőként II. Gyula pápa és tizenhét bíboros láthatta. Beengedték a kíváncsi rómaiakat is, annyit, ahányan befértek a kápolnába - idézte fel az ötszáz évvel ezelőtti eseményeket a Corriere della Sera napilap.

Az évforduló ünneplésére október 31-én nyílik meg Rómában a kápolna megfestésére készülő Michelangelo előzetes vázlatait bemutató kiállítás. A tizenhat rajz a firenzei Casa Buonarroti múzeumból érkezik. További tizenhárom rajz azt mutatja be, miként látták a kortárs művészek az akkor elkészült kápolna mennyezetét.  Az esemény rendkívüliségét bizonyítja, hogy a kiállítást az olasz parlament képviselőházában rendezik.

PANORÁMMA KÉP A KÁPOLNA FRESKÓJÁRÓL ( egérrel huzhatod, körbepásztzhatod az egészet, balsarokban nagyítási kicsinyitési lehetőség)


További részletek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése