2012. október 16., kedd

Gárdonyi-emlékév - Kiállítás nyílik az egri várban




Gárdonyi Géza halálának 90. évfordulója alkalmából, egyben a születésének 150. évfordulóját 2013-ban ünneplő Gárdonyi-emlékév jegyében az író életét és munkásságát bemutató kiállítás nyílik szerdán az egri Dobó István Vármúzeumban.

A Láthatatlan ember arcai elnevezésű tárlat két teremben, nyolc témakör köré csoportosítva hozza közel az Egri csillagok alkotóját a nagyközönséghez - közölte Bóta Judit, az intézmény médiareferense az MTI-vel.

Mint elmondta: a tárlaton látható lesz Gárdonyi íróasztala, írógépe, utazóbőröndje és vándorbotja, pipái, könyvtárának legszebb és legizgalmasabb kötetei (saját kéziratos bejegyzéseivel), kávékiöntője, pecsétnyomója, valamint számos tollal és géppel írt kézirata.

Külön egységekben mutatják be Gárdonyi történelmi regényeit, az író különleges titkosírását, novelláinak és meséinek sajátosságait, valamint életművének szintézisét. Múzeumpedagógiai elemekkel teszik kézzel foghatóvá Gárdonyi hagyatékát, így a regények jeleneteit bemutató forgatható kockák mellett memóriajáték és mesesarok várják a látogatókat.

A régi tárgyak, az izgalmas installáció, az interaktív elemek segítenek abban, hogy az érdeklődők Gárdonyi műhelyében érezhessék magukat, megismerjék számos, eddig ismeretlen arcát - hangsúlyozta a muzeológus.

A kiállítás anyagát 2013-ban, a Gárdonyi-emlékévben Balassagyarmaton, Agárdon, Balatonfüreden és Székesfehérváron is bemutatják. A tárlat 2013. február 28-ig tekinthető meg az egri vár gótikus palotájának földszinti kiállítótermeiben.


Új lemezt ad ki és turnéra indul a Tankcsapda

Három év után új stúdiólemezt ad ki novemberben a Tankcsapda, ezt követően pedig nyolc állomásos koncertturnéra indul az egyik legnépszerűbb magyar rockzenekar. A Rockmafia Debrecen című, november 8-án megjelenő album lesz a zenekar első stúdiólemeze, amelyet már az év elején érkezett Sidlovics Gábor gitárossal együtt rögzített - közölte Bakó Csaba sajtófőnök hétfőn az MTI-vel. További info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése